Još ponešto o narodnim festivalima u Minhenu

Još ponešto o narodnim festivalima u Minhenu

 

Moja sestra je prokomentrarisala poslednji tekst o kravama, da sam prekinula taman kad joj je postalo zanimljivo. Ha, to mi je i bio cilj, kako bi onda svi željno čekali nastavak i brže bolje ga pročitali kad se pojavi! Sestri dugujem takođe sliku salate sa živim mlevenim mesom i crnim lukom (obično se “namaže” na zemičku):

MettA evo kako je doživljavaju obožavaoci:

Mett

Jami!!!

Kad sam već počela sa temom kojekakvih događaja, festivala i svečanosti u Minhenu, šta se pritom radi, jede i pije… Onda da nastavimo, jer ima toga još!Pored toga, spomenula sam i čuvene „Biergarten“-e. I oni će doći na red – u nekom od narednih tekstova.

Pa da počnemo sa takozvanim narodnim festivalima, mi bismo rekli sa vašarima. Čak je i Oktoberfest ustvari jedan takav vašar… Samo malo veći 🙂

 “AUER DULT”

„Auer Dult“ je vašar koji se održava tri puta godišnje u delu grada koji se naziva Au. Prvi „Dult“ (tj. vašar) je održan 1310. godine u nekom drugom delu Minhena a zatim se preselio u Au, ispred crkve na velikom trgu. Pored antikvarijata i robe za domaćinstvo, zatim ponovo kojekakvih kioska sa hranom, mogu da se nađu i ostali uobičajeni vašarski rekviziti – vrteške, ringišpili, hali-gali i ostale naprave koje tresu, drmaju i bacaju u vis. Meni se lično najviše svideo deo koji je prava pijaca – sa posuđem i kućnim sitnicama koje su ručno napravljene. Satima sam birala činiju za salatu, činiju za sos i zemljanu posudu. Osim što je sve ručno napravljeno i preslatko, takođe je i veoma jeftino, mnogo jeftinije nego u nekoj robnoj kući tipa „Galeria Kaufhof“ ili „Karstadt“.

 

Auer Dult posudje

Kao i na svakom vašaru, ima naravno i kiča, nije sve samo „slatko“. Ali i taj kič ima neku svoju draž 🙂 (da se pogleda na pultovima ali ne i da se kupi i ponese kući). Pored toga mogu da se nađu i nostalgični rariteti (nešto što su nekad imale naše bake) i ručno rađeni nakit (takođe uglavnom nešto što su naše bake nosile). Zanimljivo je videti, u ovom modernom gradu, gde su sve zanatlije izumrle, na primer zlatara, grnčara, četkara, filigrana, koji takođe izlažu svoje proizvode a ovde možete i naoštriti svoje noževe, doneti obuću na popravku i videti starije žene koje predu vunu, vezu, pletu ili štrikaju.

Auer Dult kic

Auer Dult Strikanje

Postoji i jedno „moderno“ ćoše na ovom vašaru – tip (ili riba) koji priča brzinom svetlosti, promoviše novog super secka i istom tom brzinom menja sve one noževe i secka gomilu kupusa, šargarepe i krompira… Ili su u ponudi kojekakvi „špricevi“ za ukrašavanje božićnih kolača.

Auer Dult Secko

U svakom slučaju je „Auer Dult“ pravo šarenilo stilova i robe i vredno je posete.

Što se tiče klope, u ponudi su takođe neuobičajeni artikli: palačinka sa šunkom i nutelom, neko čudno testo u obliku spirale sa raznim dodacima a zatim i svi ostali vašarski specijaliteti, riba na žaru, kobasice u zemičkama, šnicle i druge oblike mesa. Izbora za vegetarijance baš i nema. Ali takvi su takozvani narodni vašari. Ima drugačijih “fancy” festivala gde postoje alternative

Jos ponešto o narodnim festivalima u Minhenu

Auer Dult Hrana Kupa

I naravno, dečiji kutak i zabava za najmlađe:

Auer Dult za decu

Auer Dult deca

Postoje naravno i totalno drugačiji događaji i festivali, koji privlače drugu publiku – nešto urbaniju i mlađu. Jedan od njih je “Tollwood” festival koji se održava dva puta godišnje – leti, u julu na prostoru Olimpijskog stadiona i zimi u decembru, na prostoru gde se održava i Oktoberfest (

ali naravno, “Tollwood” ne zauzima celu površinu koju zauzima Oktoberfest). Više o “Tollwood”-u u nekom od narednih tekstova, kad bude i aktuelan – u decembru.

Još jedan zanimljiv letnji festival je “Streetlife” festival u delu grada koji se zove “Švabing”. Ovaj festival je više porodičnog karaktera, održava se u toku dana i sastoji se iz nekoliko sportskih manifestacija, uglavnom za decu i mlade kao i nekoliko bina sa živom muzikom. Postoji još dva slična festivala koji nude isključivo muziku, domaćih lokalnih bendova i takođe se održavaju leti, baš kao i “Streetlife”.

Minhen nudi naravno još nebrojeno mnogo događaja bilo da su zabavnog ili kulturnog karaktera, od ozbiljne muzike, do tehna, koncerata raznih poznatih i manje poznatih izvođača, sajmova knjiga, muzeja, izložbi po galerijama,… Što se tiče večernjih izlazaka, ponuda se ne ograničava samo na mlade od 18 do 30 godina – postoje razne žurke za ljude preko 30, 40 ili čak 50 kao i lokali gde izlaze mlađi ili gde izlaze stariji. Ali za sve treba, kao i svuda, pre svega – para!