Oktoberfest - drugi deo

Oktoberfest – drugi deo

Ovaj tekst stiže sa malim zakašnjenjem ali nisam bila u mogućnosti ranije da ga napišem. Informacije u svakom slučaju nisu zastarele; Oktoberfest se održava i naredne godine pa ko voli – nek izvoli!

Oktoberfest Minhen

„Auf geht’s beim Schichtl“

Nisam bila sigurna da li mi se ponovo ide na Oktoberfest – bila sam već dvaput i jako je naporno. Gužva je bila sve veća jer se bliži kraj i jer je vreme lepo, ali obećala sam da ću pisati i o drugoj interesantnoj stvari na Oktoberfestu, pozorištu koje se popularno naziva „Schichtl“. Ovo pozorište se ustvari zove „Originalno pozorište čarobnih specijaliteta“ kojeg je osnovao Johan Šihtl 1869. godine. Posetioci mogu da uživaju na primer u sceni odsecanja glave giljotinom. Sve je, naravno, poprilično preterano. Osim toga, to je pravi „Wiesn-Variete“, koji nudi različite vrste zabave uz magiju i šaljive opaske koje odgovaraju duhu Oktoberfesta. U tom slučaju morate da znate nemački i to dobro, kako biste razumeli bavarski dijalekt. Ustvari, nemački iz knjiga vam u ovom slučaju ne pomaže mnogo – morate da živite neko vreme u Bavarskoj kako biste razumeli njihov dijalekat i ove pošalice. Od 2001. malo pozorište nudi i razne tradicionalne đakonije, kao na primer „domaću limunadu od malina sa originalnom aromom od poljubaca“. Ova limunada ostavlja „tragove“ na licu nakon što ste je pili, tako da ćete odmah biti prepoznati kao posetilac čuvenog „Wiesn-Variete“a. Varijete podseća u mnogočemu na tradicionalni Oktoberfest i vredan je posete, čak i ako ne razumete bavarski.

LaBrassBanda na Oktoberfestu

Veliko iznenađenje ovog Oktoberfesta je bio bend LaBrassBanda (njima ću da posvetim jedan ceo tekst u skorijoj budućnosti, a možda i dva, jer su vredni toga a i nedavno im je izašao novi album). Momci iz Kimgau (gradić u Bavarskoj nedaleko od Minhena) su se spontano pojavili sa instrumentima na Oktoberfestu, što je apsolutno u njihovom fazonu i jednostavno išli od jednog do drugog šatora svirajući svoje hitove kao i klasične šatorske hitove sa Oktoberfesta. Za njih su ovi mini nastupi bili praktično rutina – većina članova benda je ranije nastupala u raznim bendovima koji su razveseljavali posetioce u šatorima za vreme Oktoberfesta.

Evo malo LaBrassBanda bavarsko-tehno ritma:

Novo na Oktoberfestu – vanzemaljci, Karibik i malo nostalgije

Zanimljive avanture su i ove godine bile dostupne na Oktoberfestu. Susret treće vrste je mogao da se doživi u „Encounter“-u. Virtuelni profesor proučava vanzemaljske forme dok 80 posetilaca sa sigurnosnim pojasevima bulje u vanzemaljca u gigantskoj epruveti. Iznenada, zatrepere svetla, izbija panika kao i vanzemaljac iz ogromne epruvete. „High-tech“ susret treće vrste i gledaoci na ivici nerava od uzbuđenja i straha“ – tako je bila najavljena nova atrakcija.

big bamboo Oktoberfest

Za avanturistički osećaj obavezno posetite „Big Bamboo“. Ne samo zabavni park u obliku velike kuće od bambusa (sa različitim rekvizitima i preprekama) veličine 220 kvadratnih metara, nego i sexy plesačice su doprinele pravom ambijentu južnih mora. Ovaj zabavni park na dva nivoa nudi zabavu i porodicama sa decom (čak i pored sexy plesačica J). Ovde se sve trese, drma i ljulja (pritom mislim na razne rekvizite), malo ste u vazduhu, malo na vodi, malo dole, malo gore – skoro kao u tornadu. Ali u svakom slučaju, ako ste pažljivi, izaći ćete iz ovog „lavirinta“ suvih nogu! 🙂

 

Pravi „highlight“ na Oide Wiesn (tradicionalnom delu Oktoberfesta) je vrteška „Evergreen“. Nemci je nazivaju „Springpferdkarusell“. Šta to znači? Nažalost, naš prevod je cela jedna rečenica! Spring – skakanje, Pferd – konj, Karusell – vrteška. Nemci su jako praktični i pri pisanju štede prazna mesta. Znači, sastave lepo tri reči u jednu i voila – dobijete samo jednu reč koja opisuje celu stvar ili radnju. Tako bismo mi ovu vrtešku opisali kao „vrteška sa skakajućim konjima“. Ako neko ima srećniji prevod od ovoga, neka se slobodno javi. Elem, ova vrteška (nazvaću je u daljem tekstu samo vrteškom) poti

e iz 1900. godine i naravno, nedavno je obnovljena. Konjići na ovoj vrtešci su unikati koje je napravila čuvena fabrika konja za vrteške „Friedrich Heyn“. Eto, ako niste pre znali, sad znate – postoji i takva jedna fabrika. I za mene je bilo iznenađenje.

I poslednja „stara“ novina na tradicionalnom Okgoberfestu je streljana „B. Dietrich“ (iz 1900. godine); gađaju se figure od pleha, koje se kreću uz pomoć mehanike, koja je nekada morala biti pokrenuta rukom a sada je naravno električna. Figure potiču iz vremena između 1880. i 1920. godine.

Nekoliko zanimljivih brojeva

Evo za kraj još nekih statističkih zanimljivosti:

 • veličina „poljane“ na kojoj se održava Oktoberfest iznosi 31 hektar – što je otprilike veličine 43 fudbalska igrališta!
 • su bile izložene prva vrteška i dve ljuljaške
 • hrana i piće se prodaju u 227 kioska i 77 restorana
 • postoje 10,000 mesta za sedenje
 • oko 6% posetilaca spavaju u autu
 • rekorna poseta je dostignuga 1985. Godine – 7,1 miliona posetilaca (ove godine je bilo 6,3 miliona)
 • ove godine se popilo 6,5 miliona krigli piva (jedna krigla, tzv. „Mass“ iznosi jedan litar)
 • skoro 60% posetilaca su starosti do 30 godina
 • Oktoberfest je postao institucija – godišnje se potroši samo 38.000 EUR za promociju, pre svega za plakate
 • Oktoberfest nudi 12.000 radnih mesta u toku dve nedelje
 • Ukupna zarada Oktoberfesta iznosila je skoro 954 miliona eura
 • Ove godine je izgubljeno: 900 ličnih karti, 770 delova odeće, 530 novčanika, 400 ključeva, 330 mobilnih telefona, 305 tašni i ranaca, 230 naočara, 31 foto-aparata, 4 ulaznice za utakmicu Bayern vs. Hannover 96, dve burme i jedna kutija za transportovanje mačaka