Početak nije bio lak... Ali kako je bilo dalje?

Početak nije bio lak… Ali kako je bilo dalje?

 

Integracioni kurs nemačkog jezika

Već sam pisala o integracionom kursu. To je samo prvi korak u učenju nemačkog. Ukoliko želite zaista dobro da naučite jezik i da time i osigurate sebi bolji posao, onda je važno učiti i dalje od integracionog kursa.

Hm… zašto se sad vraćam preporukama za učenje jezika i ovim ozbiljnim stvarima? Zato što sam bila ponesena kojekakvim događanjima u Minhenu i takvi tekstovi su svakom slučaju zanimljiviji – i za onoga koji piše i za onoga koji čita. Ali sam shvatila da sam se udaljila od teme i da bi bilo korisnije, onima koji žele u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti da se nastane u Nemačkoj, da i ja nastavim dalje sa “ozbiljnijom” temom a žurkama i festivalima ćemo se vratiti kad dođe vreme (što će biti vrlo brzo jer se bliži Božič, Nova Godina, Fašing – o tome nešto kasnije…).

OK, sad je bilo dosta zezanja!

 

Nakon integracionog kursa

Nakon što sam završila integracioni kurs, shvatila sam da sa tim znanjem nemačkog jezika ne mogu da nađem neki normalan posao. Ima uvek poslova koji mogu da se nađu sa nekim osnovnim znanjem nemačkog, kao na primer: fizioterapeut, osoblje koje se brine o starim licima, kozmetičarka, radnik na građevini, stolar, zidar, moler, itd… Nažalost, nisam se nikad bavila nijednim od ovih poslova i nije bilo šanse da tako neki posao nađem. Daleko od toga da imam nešto protiv takvih zaposlenja ali to jednostavno nije bio moj fah niti izbor.

Zbog toga sam počela da tražim dalje, sa namerom da upišem nivo B2. Naravno da nije teško naći kurs nemačkog za strance u Minhenu ali sam tražila nešto što je moglo da se plati, tj. što nije koštalo nekoliko hiljada evra. Našla sam jedan kurs sa pristojnom cenom i krenula ponovo u školu, nakon par meseci pauze. Ovog puta je ekipa na kursu bila nešto drugačija; mnogi su već neko vreme živeli i radili u Nemačkoj, pa ostali bez posla i zbog toga se angažovali na poboljšanju znanja nemačkog jezika (ustvari, uglavnom su bili poslati od strane Zavoda za nezaposlene, retko je to bila izrazito njihova želja).

Onda sam se dosetila i ja se prijavila kao nezaposlena, tj. osoba koja je u potrazi za poslom. Obavezno se prijavite tamo! Prijava se vrši u sledećoj ustanovi: “Bundesagentur für Arbeit”.

Pošto nisam nikad radila u Nemačkoj, nije bilo šanse da mi kurs nemačkog, koji nije obavezan, bude plaćen. Makar sam na početku tako i mislila. Ali onda smo sročili jedno pisamce u kojem detaljno opisujemo kako je neophodno da pohađam neki viši kurs, sa ciljem da poboljšam izglede za zaposlenje i time doprinesem svom ličnom životu i društvu u kome živim… I dobila sam plaćeni kurs u jednoj fenomenalnoj školici jezika! Huraaaa!!!! Ovu školu sam već spomenula – “Inlingua”.

Tako sam krenula na B2 kurs poslovnog nemačkog jezika…

B2 kurs nemačkog jezika ispit

IMG_2028

B2

Iako sam izgubila nešto vremena, time što sam prvo započela jedan kurs, prekinula ga, pa čekala da počne drugi, sve se isplatilo. Ne samo zato što nisam ja platila kurs, nego i zato što je kurs bio stvarno odličan i moje znanje jezika se za tih par meseci znatno poboljšalo. Osim toga, ekipa na kursu je bila super i sa nekima se i dan danas družim, posle četiri godine. Većina je već neko duže vreme živela u Nemačkoj, radila ali trenutno bila nezaposlena. Bilo je i par studenata. Poslovi kojima su se bavili su već bili zahtevniji i samim tim je bilo i neophodno da bolje nauče nemački. Predavanja su trajala po ceo dan – od 8 do 16 časova. Znači, praktično kao radno vreme.

Osim što vam od srca preporučujem kurs od “Sprachenlernen24”, prema čijem planu i programu možete lako da savladate jedan nivo (na primer A, tj A1+A2) za samo tri meseca, imam još par preporuka što se tice literature. Pogledajte šta sve nudi “Hueber Verlag”.

Hmmm… Ne možete da pogledate… Sve je na nemačkom! Ali, par knjiga koje želim da vam preporučim su za one koji su već završili makar osnovni kurs, tako da, verujem da mogu i da se snađu na ovoj stranici. Ja sam nabavila tonu knjiga… Ali nisam naravno stigla baš sve da obradim. Na ovoj stranici imate zanimljive knjige iz oblasti gramatike: Hueber Verlag Deutsch als Fremdsprache.

U svakom slučaju vredi nabaviti sledeće:

Takođe vam preporučujem sledeće:

  • pričajte nemački, čak i ako vas je sramota i ako se bojite da ćete pogrešiti! Znam kako je to grozno, kad si toliko nesiguran a pritom još i perfekcionista i želiš od starta da govoriš lep i normalan jezika a ne neki bantu-nemački, ali na samom početku to nije moguće a jako je važno naučeni jezik zaista i koristiti, van škole
  • Družite se sa ljudima drugih nacionalnosti! Prva greška naših ljudi u Minhenu je, što se od starta kreću samo u sigurnim krugovima govornog područja Ex-Jugoslavije. Na taj način zatvaraju sebi vrata za mnoge druge stvari, jer znati jezik zemlje u kojoj živiš ne znači samo naći bolji posao, iako je i ovaj aspekt veoma važan
  • Koristite neke od metoda za bolje pamćenje, koje vam nudi kurs “Sprachenlernen24”, kao na primer: štampajte kartice sa novim rečima ili ih ispišite na papirićima i nosite sa sobom, kako biste ponavljali usput. Na početku ćete se naći u mnogim redovima i čekati, kako bi rešili početne birokratske zavrzlame oko vize i sl.. Pa iskoristite vreme za čekanje da naučite koju novu reč! Ponavljajte svakog dana ono što ste naučili prethodnog! A neke od savremenih metoda memorisanja ću opisati u narednom tekstu.

B2 kurs koji sam pohađala je bio odličan, a takođe i društvo. Završetak škole i položen ispit smo proslavili u jednom restoranu u čuvenom delu grada – Švabingu.

IMG_2060